仲 Work from Home? 我係你就123搵托管勒

別再天真相信 Work from home

武漢肺炎疫情持續,教育局今日再宣布全港學校繼續停課,不早於3月16日復課。學生放長假好開心?不過早幾日恒生6名MT「在家工作」期間偷雞行山遭踢爆,Work From Home 模式馬上挑動老闆神經。上司疑心病最多成日奪命追魂 Call?千萬不要太天真。可以返工的話都係搵托管自己返公司啦,否則隨時個假期比小朋友停課更長…

停課延至不早於3月16日復課

武漢肺炎疫情持續,教育局繼延長農曆新年假期後延至3月2日復課後,今日(13日)再宣布全港學校繼續停課,不早於3月16日復課,以避免肺炎病毒在校園傳播,保障學生健康。

政府講一句,就梗係容易。停課了,教育局肯定唔洗對疫情持續孭飛。

家長很頭痛 仲WFH唔怕會失業?

學生可以放個長假應該都好開心,不過家長就頭痛啦。早兩日仲爆出恒生MT行山單嘢,你仲「大安旨意」在家工作 Work from Home? 公司而家仲信大家 WFH? 真係做人唔好太天真。

恒生6名MT「在家工作」期間偷雞行山遭踢爆

好老實,唔係為咩嘢,我哋自己做生意,都叫半個老細。你 Work From Home,如果搵你唔到,或者你無 Update 我煩返我轉頭,「無存在感」,你都唔好怪老闆疑心病重。你以為最多成日奪命追魂Call?而家咁樣嘅經濟環境,好聽啲咪叫你「放無薪假」囉,如果唔係,你的悠長假期,已悄悄然開始咗~

新型肺炎持續擴散,學校停課、市民亦減少外出,各行各業都安排僱員放大假,再唔係就放無薪假甚至裁員。

你估政府可以幫手?早前政府說將成立超過100億元的防疫基金協助受影響行業,不過未見具體時間表。各位家長,都措施落實,你工作的企業會否已經倒閉?你的工作崗位,還在嗎?

所以話,除咗部份停工嘅公司之外,大部份打工仔,都係正式返工啦,而家有得返工,係幸福嘅。

打工仔正式返工需安排小朋友托管

家長都要返工嘅話,就冇人可以照顧小朋友,咁就要另外安排人幫手托管。屋企有外傭姐姐睇住?咁功課邊個教呢?

而家學校好多都開始派發「網上練習」,無返學又要做功課,家長自己教還是搵人教?

本著「停課不停學」的理念,3月份我哋繼續幫您照顧小朋友,提供紅磡黃埔區最好的托管服務!

紅磡區託管服務

孩子在停課期間的學習,的確好值得特別關注,咁多位家長辛苦晒喇。

紅磡區托管服務

為支援有工作壓力的家長,我們在這武漢肺炎停課期間,提供具競爭性的託管服務,使家長能夠安心就業,不要讓老闆有「炒人」的藉口。更多詳情可參閱:

紅磡日間託管 停課不停學 30日專心溫習成績有進步

如有任何查詢,請致電 6507 7700 向 Ms Lo 聯絡。

#新型冠狀病毒 #武漢肺炎 #同心抗疫 #託管 #托管 #紅磡 #WorkFromHome #WFH #WFH唔Work架